Spring naar inhoud

Nee zeggen … Ja hoor

Yin en Yang. Naast Ja zeggen is er ook Nee zeggen. Een vaardigheid waarvan je weet dat je die moet toepassen, want ook jouw agenda en to-do lijst zijn lang. En leveren druk op. En je weet dat je voor jezelf mag kiezen, dat dat niet egoïstisch is.

Of zit je toch weer op een feestje terwijl je eigenlijk op de bank had willen hangen? Of doe je toch die klus waar je geen zin in hebt, en geen tijd voor wilt maken? Misschien voel je je dan ook nog een oen, omdat je (weer) niet goed voor jezelf zorgt. Zeker als je het zoveelste artikel over Nee zeggen en voor jezelf zorgen leest.
En Pats, daar komen oordeel en schuldgevoel. Wat natuurlijk niet erg stress verlagend werkt. Maar …, de volgende keer ga je echt Nee zeggen!

Echt…? Wat maakt het nou zo moeilijk om Nee tegen een ander te zeggen? Waar zijn we bang voor? Om die ander te kwetsen? Teleur te stellen? Door de mand te vallen? Als zwak gezien te worden?

Uiteindelijk zijn we bang voor ons eigen oordeel. Ons handelen komt voort uit bepaalde overtuigingen die we ons eigen hebben gemaakt. De gedachte dat je perfect of sterk móet zijn, harder je best moet doen, liever moet zijn of sneller.  Omdat als we daaraan voldoen, we waardig zijn, respect en liefde verdienen. Die innerlijke overtuiging, die driver, zit zo diep verankerd dat we ‘m vaak niet eens bij onszelf herkennen. Het is de meetlat die we onszelf en anderen opleggen.

Bij mij is dat opschieten. Ik wil niet als een 'slome drol' gezien worden. Ik moet van nul naar honderd in drie seconden en ondertussen 6 ballen in de lucht houden; ‘Och, dat doe ik er ook nog wel eventjes bij…’. Waar ik natuurlijk consequent en jammerlijk in faal, en mezelf over veroordeel. Net zoals de gedachten die ik heb over een trage caissière, erg fraai is het niet. Mea culpa.

Ik ben daar klaar mee. Daar ben ik Nee tegen gaan zeggen. Door mezelf toestemming te geven om de tijd te nemen. Iets met mijn volle aandacht te doen in plaats van ‘Chop, chop’.  En me bij verzoeken van anderen ook te gaan afvragen of ik er mijn volle aandacht aan kan geven. Of dat nu geldt voor een klus, of voor een afspraak in het café. Want ook daar is het fijn om niet iemand er even tussendoor te ‘doen’. Niet dat het me nu dan altijd lukt om Nee te zeggen. En dat is ok, ook daar mag ik de tijd voor nemen.

Dus zeg eens Nee tegen jezelf. Geef jezelf toestemming om feilbaar te zijn, genoegen te nemen met minder perfecte resultaten, kwetsbaar te zijn, je tijd te nemen, een ander (respectvol) teleur te stellen of plezier te maken. Dat is onderdeel van liefdevol met jezelf omgaan en je eigen grenzen respecteren.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.