Spring naar inhoud

Vrijheid kopen of nemen?

´Ik heb vrijheid gekocht´ zei mijn natuurkundeleraar pakweg 30 jaar geleden tegen de klas. Nou had ik niks met natuurkunde, maar hem vond ik geweldig. Die opmerking is bij me blijven hangen. Hij verklaarde daarmee waarom hij minder was gaan werken. Ik denk niet dat ik destijds helemaal snapte wat hij er mee bedoelde. Nu wel.

Ik ben nu twee weken gestopt met in loondienst werken. Omdat ik wil coachen, niet eens per se omdat ik nu zo nodig als zelfstandige aan de slag wil. Eigenlijk wilde ik dat zelfs niet. Ik had een soort spookbeeld voor ogen dat ik dan echt alle discipline uit mezelf moest halen en dat vind ik niet mijn sterkste kant. Het risico op lanterfanten vond ik te groot. En dat kan natuurlijk niet. De afgelopen twee weken heb ik mezelf dan ook streng toegesproken en ´to do-lijstjes' opgesteld. 'Ik moet ...' uhm, nog zeker 2 A4-tjes met allerhande zelfbedachte verplichtingen doen.

Tegelijkertijd staat dit haaks op wat ik wil doen, waar ik behoefte aan heb. Namelijk van het mooie weer genieten, mijn vorige baan loslaten, in alle rust vooruitkijken naar mijn stip op de horizon, het plezier in mijn keuze vasthouden. Dus kwam ik zwaar in de weerstand terecht en werd ieder item op mijn lijst een soort berg om tegen op te kijken. Ik hoorde ook een nukkig kinderstemmetje in mijn hoofd 'ik wil niet!!'. En een nog akeliger stemmetje 'Je moet!!!'. En zo zat ik vast. Helemaal niet te genieten van mijn versgevonden leven als zelfstandige.

Toen kwam het weerbericht voor de komende week voorbij, tropische temperaturen. Toen voelde ik mijn verlangen heel duidelijk, even alles willen loslaten, van de zon genieten, zwemmen, bbq. Whatever, als het maar zonnige activiteiten zijn. En ik kon liefdevol tegen mezelf zeggen; 'Ga maar lekker spelen meid, het is ok'. Dus liggen nu mijn tentje en bikini klaar zodat ik kan gaan genieten van het zelf mijn tijd indelen.

En het mooie is, nadat ik die beslissing had genomen kon ik een paar items van mijn 'to-do lijstje' zonder enige weerstand uitvoeren. Daarmee alvast een goede les geleerd voor mezelf als zzp-er. Voor mezelf werken is niet alleen de verplichting tot werken, maar ook de verplichting tot mezelf vrijaf geven, toestemming te geven om helemaal te doen waar ik zin in heb. En daarin de natuurlijke balans vinden. To do, and Not to do!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.